Lokirintamalla on ollut vähän hiljaista viime aikoina. Mutta, yritetään jotain pistää virtuaaliselle paperille.

Elikkä ei ole ollut mitään järisyttäviä tapahtumia. Homma rullaa omalla painollaan, vähän niinkuin rutiininomaisesti. Kohta alkaa pesti olla puolessa välissä. Kovasti on savut silmissä savustettu. Se on aina kun on pohjoisen suunnalta tuuli, niin kyllä perhana savua riittää muuallakin kuin uunissa. Veet silmissä tuherretaan. Kummasti siihenkin vain tottuu. Vaikka tuntuu niinkuin olisis jatkuvasti pohjoistuuli. Tähän mennessä ei ole totaalisesti pilattu yhtään kalaa, niin paitsi yhden ritilällisen lohiperhosia pudotin lattialle uunista otettaessa. Eikä ollut edes paperia alla, niinkuin yleensä.

Joskus kalat tosin pääsee kuivumaan liikaa, mutta periaatteessa syötäviä on kaikki tähän asti olleet. Seku on tuo uuni niinkuin pikkulapsi. Oikuttelee niinkuin pahainen kakara. Milloin on etuosa liian kuuma ja milloin takaosa. Joskus ei meinaa lämmetä ollenkaan ja toisinaan kuumuutta on liikaa. Joku saattaisi sanoa, että uuni on vähän kuin nainen, mutta minähän en sellaiseen sorru.

Kaikenkaikkiaan tosi hyvin kuiten tähän asti savustukset menneet.

Onhan meillä vieraitakin käynyt. Ruåttin vieraiden jälkeen kävivät Maikun esikoinen kaverinsa kanssa. Vähän piknikillä käytiin ja sen sellaista. Kovasti olivat apuna meille. Mm. saatiin korjattua henkilökunnan kävelysillan molemmat päät. Ne kun oli tehty vähän sinneppäin, kummassakin päässä oli mahoton kynnys, vaan eipä ole enään. Nyt on ilo mennä kärryjen kanssa. Ruokien esillepanokin nopeutui ainakin kaksi minuuttia.

Kelit on olleet vallitsevat. Aurinkoisia päiviä ei pariin viikkoon ole montaa ollut. Ilmavirtaukset on aikalailla kylmiä. Tälläkin hetkellä lämmintä vain 13 astetta. Mikä toisaalta saattaa olla hyvä, ainakin merivartioston ja muidenkin meripelastajien mielestä. Onpahan vähempi kännisiä veneilijöitä. Vaikka samallalailla sitä voi kännissä törttöillä kylmälläkin ilmalla.

Viimiset, sanotaanko viisi päivää on tuullut pohjan puolelta, välillä kovaakin. Maksimissaan taisi olla n. 15m/s ja puuskissa melkeen 20m/s. Nyt on tuuli heikentynyt huomattavasti (4m/s) ja lännestä puhaltaa. Vieraidenkin piti siirtää lähtöä päivällä, kun oli niin kova tuuli ja se tuossa meän veneessä merenkulkuominaisuudet on tosi huonot. Vaikka vanha pelastusvene onkin.

Oli se vähän extriimiä kylitä kotisaarelle tulo isolla porukalla (4 henkeä) Tuuli oli sivuvastainen ja kova. Olin näkevinäni hivenen kalpeutta kasvoilla ja taisi vähän tärinääkin olla. Joku jopa loi anovan katseen ylöspäin. Kaikki muut paitsi etupenkkiläinen oli märkiä, aikalailla läpikotaisin. Maihinnousukin oli tuskien takana, se kun laituri on pohjoisen puolella, niinkuin olen tainnut joskus aiemminkin mainita. Hengissä kuten selvittiin.

Huomennahan on se keskikesän juhla. Me juhlistetaan sitä savustamalla huomenna kalaa kahdelle risteilylle tänne saarelle ynnä Naantalin risteilyille ja vielä Vaakahuoneelle. Yhteen asti yöllä kestää toinen risteily huomenna. Taitaa tulla pitkä päivä.

Pitääkähän sepalukset kiinni, siis ukot. No, miksei akatkin. Ja ne pelastusliivit sitten päälle aina kun veneillään!!

Hyvää Juhannusta toivoo Loistokarin Ukko ja Akka!!